logo

Etterbehandling

GRATULERER med din nye tatovering!

En tatovering er ikke permanent før den har grodd.Følg vår guide for best mulig resultat.

Du har nå et åpent sår i huden som vil blø og væske i et par dager. hele formålet med etterbehandlingen er å sørge for at huden nå skal få gro best mulig over den ferske tatoveringen. Selv med god etterbehandling kan vi aldri garantere et perfekt resultat av en tatovering, da all hud gror forskjellig og kan være mer eller mindre mottakelig for blekk.

All væske som kommer ut er det viktig å vaske av. slik at det ikke tørker inn og danner en skorpe.

HUSKEREGLER

1. Vask alltid hendene før du renser tatoveringen.

2. Ikke bruk deodorant, parfyme eller lignende i nærheten av tatoveringen. Det er fortsatt et sår.

3. Vi anbefaler ikke å bade/sole seg de første 4 ukene, men du kan dusje som normalt.

4. unngå trening, svetting og strekking av området i minst en uke.

5. Gjerne bruk luftige klesplagg den første tiden, slik at tatoveringen er fri fra trange eller gnagende tekstil

Ditt eget ansvar

Tar du ikke vare på tatoveringen, kan den bli blass og ujevn. En tatovering er faktisk ikke permanent før den er ferdig grodd.  Som en artist så kan vi gi deg en flott tatovering, men så fort du går ut av døren er det ditt eget ansvar å ta best mulig vare på den.

Et av de vanligste feilene er å smøre tatoveringen for mye av gangen, og ikke la huden puste. Dette kan fort føre til utslett og kviser, og muligens også en infeksjon. Så vask tatoveringen ofte i starten, og smør kun tynne lag med salve, gjerne kun etter behov, altså når tatoveringen virker tørr. En grei regel er å vaske og smøre tre ganger om dagen. Føles tatoveringen stram eller tørr kan du smøre den oftere, men husk i tynt lag!

En fersk tatovering er et åpent sår som vil blø og væske i et par dager, alt avhengig av størrelsen på tatoveringen. Små tatoveringer væsker mindre, og større vesker mer. Det som er viktig å forstå er at all væske som kommer ut, vil bli til skorpe dersom det tørker inn. Så lenge tatoveringen er innpakket, er det vakuum, og det vil ikke danne seg en skorpe. Målet er å minimere skorpe for å hindre tap av blekk. Derfor må man vaske den minst tre ganger om dagen.

Hva du trenger til din tatovering

Du trenger en såpe og en salve, begge helst laget spesielt for ferske tatoveringer. Tatovører anbefaler ofte veldig mye forskjellig av mange grunner. Ikke bruk tykke kremer som Helosan, Spenol, Vaselin etc. Disse er alt for tykke og vil bare tette igjen huden. Vi anbefaler å bruke en salve som ikke er oljebasert, men heller vannbasert. Den største forskjellen er at oljebaserte legger igjen et klissete belegg, noe som fort kan tiltrekke seg smuss og bakterier. En vannbasert derimot vil trekke seg fortere inn i huden og dermed være mindre risiko for tatoveringen. Vi anbefaler TattooMed AtferCare og Cleansing Gel. Disse er spesielt utviklet for etterbehandling av tatoveringer. Vi selger disse i studio!

Du trenger også å pakke inn tatoveringen med det første døgnet, muligens 2 døgn hvis du væsker mye. Her kan du bruke plastfolie dersom du ikke har sensitiv hud eller væsker mye. Da bør du heller bruke noe form for kompress eller tisselaken dersom tatoveringen er stor. Da får du absorbert væsken vekk fra tatoveringen samtidig som den blir beskyttet fra bakterier rundt deg. Gjerne pakk den inn på jobb hvis du jobber i et yrke som er utsatt for bakterier. Dette gjelder som regel kun større prosjekter.

Men husk også å la tatoveringen lufte seg. Hvis du tar på ny plast selv fordi den væsker, ikke gå med den for lenge slik at det blir for svett, varmt og fuktig. Da kan det oppstå slike nupper eller utslett man helst vil unngå.

Før du legger deg samme kveld

Samme kveld som tatoveringen er laget (gjerne rett får du legger deg) kan du ta av innpakningen, vaske grundig med en såpe laget spesielt for ferske tatoveringer og godt med varmt vann slik at du ser at porene er helt fri fra blod og overflødig blekk. Skyll godt med vann til du ser at det ikke er mere såpe på huden, ikke tørk tatoveringen, men la heller noe vann være igjen på huden. Masser da et meget tynt lag salve sammen med vannet, helt til det begynner å trekke seg inn i huden. Sett deretter på ny innpakning av plastfolie, kompress eller lignende, som du har på over natten. Vurder å sove med et plagg som holder innpakningen på plass hele natten.

Har du fått på en Second Skin plastikk skal du følge egen instruksjon for denne. Den skal sitte på i 3-5 dager, for å så tas av forsiktig i dusjen under rennende vann.

De første dagene

De første dagene er det viktig å vaske og smøre tre ganger om dagen. Hvis tatoveringen væsker, kan du gjerne vaske den oftere. Er tatoveringen tørr eller flasser, gjerne smør oftere. Men en super huskeregel er vask og smør tre ganger om dagen. Har du fått Second Skin plastikk skal du begynne å smøre etter den er tatt av om 3-5 dager.

Infeksjoner og betennelser

De aller fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både bedre og lettere å stelle tatoveringen enn å måtte stelle infeksjoner. Ta dine forhåndsregler ved å stelle tatoveringen riktig fra starten. Skulle symptomene oppstå eller du har direkte vondt; kontakt alltid lege for videre behandling.

Gode tips for å unngå infeksjoner og betennelser:

  • Vask deg ALLTID på hendene før du smører eller tar på tatoveringen
  • Sov i rent sengetøy de første nettene
  • Bruk rene klær
  • Rene håndklær
  • Følg etterbehandlingen, og ikke bruk kremer som ikke er anbefalt.

Hvor lenge skal jeg smøre min tatovering?

Gjennomsnittlig gro-tid er ca 3-4 uker. Det tar ofte litt lengre tid på ben, ankler og føtter. Smør tatoveringen kun ved behov. Huden vil bli mer og mer normal etterhvert som den gror, og du får mindre og mindre behov for å smøre. Husk å heller smøre for lite eller for sjelden, enn for mye eller for ofte.

Sol og bad

Ting du må unngå når du har en fersk tatovering er direkte sollys. Som nytatovert, å stikke på stranda eller i solarium de første dagene er ikke særlig lurt. Sola som treffer tatoveringen vil brenne deg, lage skorpe og gjøre vondt. Du bør heller ikke bade, uansett vann, hverken i hav, basseng eller badekar. Hold deg til dusjer. Tatoveringen har ikke godt av å bli bløtlagt i mer enn noen minutter, og mange bakterier trives godt i all slags vann. Helst hold deg unna sol og bading i 4-6 uker for å være helt sikker.

Trening

Hels ikke tren de første dagene. Når du begynner å trene igjen kan du fint løpe eller gjøre styrketrening, men ta hensyn til tatoveringen. Gjør du en spesifikk bevegelse som gjør vondt på området der tatoveringen er, er det lurt å holde seg unna denne bevegelsen. Du kan eventuelt smøre tatoveringen rett før trening, sånn at den ikke føles stram når du trener. Husk at en fersk tatovering er et åpent sår, og at det kan være en god del bakterier der som kan gi deg infeksjon, så vask gjerne treningsutstyr både før og etter bruk. Pass også på at du sikker svetter så mye da du kan svette ut noe blekk fra tatoveringen hvis den ikke er helt grodd. En god huskeregel er å vente en uke med trening, for å være sikker.