Ta vare på tatoveringen din!

Etterbehandling er en like viktig jobb som selve tatoveringen.

Tar du ikke vare på tatoveringen, kan den bli blass og ujevn. En tatovering er ikke permanent får den er ferdig grodd. Som en artist kan jeg gi deg en flott tatovering, men så fort du går ut av døren er det ditt eget ansvar å ta best mulig vare på den. Og jeg regner med at du gjør det.

Det finnes mange feil folk gjør når de er nytatoverte. Et av de vanligste feilene er å smøre tatoveringen for mye av gangen, og ikke la huden puste. Dette kan fort føre til prikker og kviser, og muligens også en infeksjon. Så vask tatoveringen ofte, og smør kun tynne lag med salve.

En fersk tatovering er et åpent sår som vil blø og væske i et par dager, alt avhengig av størrelsen på tatovering. Små tatoveringer blør/væsker mindre, større mer. Det som er viktig å forstå er at enhver væske/blod som kommer ut, vil bli til skorpe dersom det tørker inn. Så lenge tatoveringen er innpakket i plast, er det vakuum, og det vil ikke danne seg en skorpe. Målet er å minimere skorpe for å hindre tap av blekk.  

FØRSTE KVELD
Samme kveld som tatoveringen er laget (gjerne rett før du legger deg) kan du ta av folien, vaske grundig med grønnsåpe og vann slik at du ser at porene er helt fri fra blod og overflødig blekk. Skyll godt med vann sann at det ikke er mer grønnsåpe på huden, ikke tørk tatoveringen, la noe vann være igjen på huden. Masser et meget tynt lag salve sammen med vannet, helt til det begynner å tørke. Sett deretter en ny plastfolie på. Vurder å sove med et plagg som holder plasten på plass hele natten.

GJENTAGELSE 1 – 2 DØGN 
Gjenta vasking, smøring, massering og ny plastfolie i 1-2 dager fra da tatoveringen ble gjort, 2-3 ganger daglig, avhengig av hvor mye væske som dukker opp fra porene. Det vil si, hvis det ikke kommer så mye fuktighet ut, kan du slutte med plastfolie etter 1 døgn, mens ved større tatoveringer, eller hvis du væsker mye kan du fortsette å pakke den inn i opptil 2 døgn. Kontroller at plasten hele tiden ser passelig ren ut og at tatoveringen ikke tørker ut. Når du er hjemme, kan du la tatoveringen «lufte seg» i flere timer uten plastikken, så lenge tatoveringen ikke kan bli utsatt for bakterier fra klær, barn, husdyr osv.

VED INFEKSJONER/BETENNELSE
De aller fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både bedre og lettere å stelle tatoveringen enn å måtte stelle infeksjoner. Ta dine forhåndsregler ved å stelle tatoveringen riktig fra starten. Skulle symptomene oppstå eller du har direkte vondt; kontakt alltid lege for videre behandling. (Vi er ikke helse-personell)

Gode tips for å unngå infeksjoner og betennelser:

  • Vask deg ALLTID på hendene før du smører eller tar på tatoveringen
  • Sov i rent sengetøy de første nettene
  • Bruk rene klær
  • Rene håndklær
  • Ikke eksponer din ferske tatovering for dyr, barnehender mm

Ting du må unngå når du har en fersk tatovering er direkte sollys. Som nytatovert, å stikke på stranda eller i solarium de første dagene er ikke særlig lurt. Sola som treffer tatoveringen vil brenne deg, lage skorpe og gjøre vondt. Du bør heller ikke bade, uansett vann, hverken i hav, basseng eller badekar. Hold deg til dusjer. Tatoveringen har ikke godt av å bli bløtlagt i mer enn noen minutter, og mange bakterier trives godt i all slags vann.

Lurer du på noe er du hjertelig velkommen til å ringe oss på 22201313.