Tattoo and Pregnancy / Breastfeeding

Kan man tatovere seg når man er gravid eller mens man fortsatt ammer?

Å tatovere seg innebærer alltid en fare for infeksjoner. Som gravid har du et lavere immunforsvar, og dermed er evnen til å kjempe mot infeksjoner nedsatt. 

Ifølge Mattilsynet finnes det lite tilgjengelig informasjon om risikoen ved å tatovere seg mens man er gravid. Men siden risikoen er ukjent, bør man for å være på den sikre siden vente med å ta en tatovering eller tatovere permanent makeup til etter man har født.

Det finnes ikke noe forskning som tilsier at det er noe problem å ta tatovering mens man ammer, men så er det heller ikke gjort særlig mye undersøkelser på dette. Generelt kan man si at det også kommer an på barnets alder (ta høyde for for tidlig fødte, regn ut fra termin). Når det gjelder alkohol, for eksempel, så sier man at en ikke bør drikke i det hele tatt de første seks ukene etter fødsel. Dette er fordi barnets fordøyelsessystem er umodent og mer følsomt for ’uønskede’ stoffer. Senere bruker man tommelfingerregelen som sier at du kan ta deg et glass øl eller vin, og amme igjen når du kan kjøre bil.
Det er en risikofaktor for infeksjoner og høyt adrenalin-nivå noe som vi vet hemmer melkeutdrivnings-refleksen.

Kilder:

http://www.kk.no/mamma/kan-man-tatovere-seg-nar-man-er-gravid-eller-mens-man-fortsatt-ammer-66562774
http://www.norsktattoounion.org/Graviditet-og-amming.html